Kolmekymmentä pastoria ja seurakuntien vanhinta istuu pienen rukokirkkomme penkeillä katseet valppaina, mielet vastaanottavaisina. He ovat tulleet pitkien matkojen takaa, yrittävät ymmärtää kuulemaansa, lokeroida uutta tietoa vanhan lomaan. Kysymykset paljastavat, mitä mielessä liikkuu.

On menossa pastorikoulutus. Michael Opio opettaa Raamatun tutkimista, tulkitsemista ja käytäntöön soveltamista. Työntekijämme Moses Chinguma on tulkkina. Oppitunnin jälkeen on harjoitustehtävien aika, ja heti koulutusviikon jälkeen laitetaan opittu käytäntöön. Pyörän tarakalle resuiseen reppuun pakataan se seurakunnan ehkä ainoa Raamattu. Viikon opetuksista rohkaistuneina lähdetään omiin seurakuntiin perustamaan pienryhmiä, viemään saatua oppia eteenpäin. Seuraava askel, koulutuksen seuraava tavoite on, että osa näistä pastoreista koulutetaan opettamaan ja tukemaan vielä nykyistä enemmän toisia pastoreita. Näin rakennetaan keskinäistä tukiverkostoa.

70 seurakuntaa Malawissa ja Mosambikissa ottaa pieniä mutta varmoja askeleita. Sitoutuminen kasvaa, tieto ja ymmärrys Raamatusta lisääntyy. Kaiken köyhyyden keskellä on Raamatun Jumala, joka tuli ihmiseksi ihmisten keskelle. Voitti vihollisen vallan ja toi pelastuksen jokaisen ulottuville. Tämän ilosanoman lähettiläiksi näitä pastoreita varustetaan.

Seurakuntalaisilla ei pääsääntöisesti ole omia Raamattuja. Siksikin on elintärkeää, että pastorit opettavat Raamattua oikein, jotta ihmiset saavat oikeasti ravitsevan raamattuannoksensa sunnuntain jumalanpalveluksesta.

Huhtikuussa seurakunnissa rohkaistuttiin myös suomalaisen tiimin vierailuista. Ilo oli käsinkosketeltavaa. Taas palautui mieliin se, että Suomessa rukoillaan Malawin työn ja ihmisten puolesta, olemme saman Isän lapsia eri puolilla maailmaa. Tiimiläiset myös opettivat seurakunnissa ja jättivät Sanan leipää seurakuntiin pureksittavaksi pitemmäksikin aikaa lahjoittamalla Raamattuja. Tiimin vierailu olikin iso siunaus ja suureksi rohkaisuksi.