Minä olen viinipuu, te olette oksat. Joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, se kantaa paljon hedelmää; sillä ilman minua te ette voi mitään tehdä. (Joh. 15:5)

Luvun alussa Jeesus puhuu itsestään viinipuuna. Isä on viinitarhuri, ja me Jumalan lapsina olemme oksia viinipuussa. Ja Jeesus sanoo: ”Pysykää minussa!” Kuten oksakaan ei voi kantaa hedelmää itsestään, emme mekään, ellemme pysy viinipuussa. Jeesus sanoo: ”Ilman minua ette voi mitään tehdä.” Sitä merkitsee hyvä uskon kilvoitus – pysyä Hänessä! Mutta kuinka tapahtuu pysyminen Jeesuksessa? Mitä se merkitsee ihan käytännössä?

Jos te pysytte minussa ja minun sanani pysyvät teissä… (Joh. 15:7)

Jeesus on yhtä sanansa kanssa. Hän on Sana! Pysyminen Jeesuksessa on pysymistä Hänen sanassaan ja Hänen tahdossaan. Kun otamme suurella vakavuudella sen, kun Jeesus kehottaa pysymään Hänen sanassaan ja tottelemaan Hänen käskyjään – silloin me pysymme Hänessä. Tai niin kuin se myös ilmaistaan: me pysymme Jeesuksen rakkaudessa.

Jos te pidätte minun käskyni, niin te pysytte minun rakkaudessani… (Joh. 15:10)

Jumalan sana ei ole olemassa tehdäkseen elämästämme vaikeaa. Sitä vastoin elämästä tulee vaikeaa, jos elämme ristiriidassa Hänen sanansa kanssa. Hän, joka on taivaan ja maan luoja, Hän tahtoo auttaa meitä ja antaa meille ohjeita, niin että meille kävisi hyvin. Hänen sanansa on RAKKAUS! Pysy Hänen rakkaudessaan! Nämä ovat taivaan terveiset sinulle tänä päivänä.

Harjoita itseäsi joka päivä vaeltamaan uskon kuuliaisuudessa. Anna Hänen sanansa olla sydämesi lamppu ja valo sinun polullasi. Etsi palavasti löytääksesi ja vaeltaaksesi Jumalan tahdon mukaista elämää.

Jumala ei jätä sinua koskaan. Mutta meidän haasteemme ja taistelumme on siinä, että me emme koskaan jättäisi Jumalaa. On paljon sellaista, mikä tahtoo houkuttaa meitä pois Jeesuksesta, Hänen sanastaan. Vähän yksinkertaistettuna voimme kiteyttää sen kolmeen eri asiaan: sielujemme viholliseen, omaan lihaamme ja maailmaan.

  1. Vihollisemme paholainen työskentelee jatkuvasti saadakseen meidät houkuteltua pois Sanasta ja saadakseen meidät epäilemään sitä, mitä Jumala on sanonut:

”Onko Jumala todellakin sanonut…”

Niin sanoi käärme Aadamille ja Eevalle paratiisissa, ja hän tekee samoin myös meille tänäkin päivänä. Hän tahtoo saada meidät jättämään Jumalan käskyt ja antaa meille syitä ja verukkeita olla seuraamatta Jumalan sanaa. Hän kyseenalaistaa aina Jumalan rakkauden meitä kohtaan.

  1. Toiseksi meillä on oma lihamme ja himomme, joiden kanssa painimme, meidän halumme mennä omaa tietämme, tehdä niin kuin itse haluamme. (Raamattu puhuu siitä sanoen ”vanha luontomme” tai ”ihminen”)

Meitä houkuttaa ajatella lyhytnäköisesti.

Me elämme nyt. Meillä on vain yksi elämä, joten saamme helposti paniikin ja haluamme, että elämä on helppoa ja hyvää. Luulemme, että joskus menetämme elämästämme niin paljon, vaikka itse asiassa hyvä elämä on Jeesuksen kanssa ja Hänen luonaan.

  1. Kolmanneksi tämä maailma haastaa meitä.

Ja kun puhumme ”maailmasta”, emme ensisijaisesti ajattele planeettaa, jolla elämme. ”Maailma” on niitä arvoja, ajatustapoja ja trendejä, jotka harvoin on yhtäpitäviä Raamatun arvojen ja ajattelutavan kanssa. Maailma ei ota huomioon Jumalaa. Maailma on pyyhkinyt pois sanan synti sanakirjastaan. Totuus on suhteellista, ja mitä hengellisyyteen tulee, poimii yksi ja toinen mitä tahtoo hengellisestä pöydästä ajattelematta, mikä on oikein, mikä väärin, terveellistä tai epäterveellistä.

Siksi Jeesuksen kehotus on täysin luonnollinen, ja todistus huolesta ja huolenpidosta Hänen puoleltaan aiheellinen. Pysykää minun rakkaudessani! Pysykää minun sanassani. Me painimme helposti epäonnistumisien ja harha-askelten kanssa. Meitä houkutellaan helposti uskomaan, että Jumala on jättänyt meidät. Kyse ei kuitenkaan ole täydellisenä olemisesta.

Kyse on siitä, että on kääntynyt oikeaan suuntaan. Mihin minä olen matkalla? Olenko matkalla Jeesusta kohti vai poispäin Hänestä?

Meitä ei katkaista pois viinipuusta heti kun teemme virheen. Se on prosessi, jossa me tulemme enemmän ja enemmän välinpitämättömiksi Jumalan sanalle ja elämälle Jeesuksen kanssa. Se ei ole Jumala, joka jättää meidät, vaan siinä tapauksessa se olemme me, jotka jätämme Isän kodin. Pysykää minussa, sanoo Jeesus!

Jos me vaellamme nöyrinä Jumalan armon edessä ja elämme Hänen anteeksiannossaan, niin Jeesuksen elämä voi virrata meissä ja meidän kauttamme. On olemassa iso ero oksan irti leikkaamisella ja karsimisella. Karsiminen voi myös tehdä kipeää, mutta kun annamme Jumalan työstää meitä, niin se johtaa enempään hedelmään. Muista se! Me valmistaudumme uuteen aikaan, sadonkorjuun aikaan. Ja autuas olet sinä, ystäväni, jos koet, että Jumala työskentelee kanssasi. Saakoon Jumala runsaasti siunata sinua, ystäväni.

Santtu Theslund