Tahdon muistuksena itselleni ja sinulle kirjoittaa muutaman sanan uudesta elämästä Kristuksessa. Kolossalaiskirjeessään Paavali kehottaa meitä elämään uuden mukaan, ja tämä uusi on elämä Kristuksessa. Kirjeessään korinttolaisille Paavali sanoo, että olemme uusia luomuksia Kristuksessa. Tämän uuden Jumala tahtoo tulevan meissä esiin jo täällä, tässä ja nyt.

Olkoon mielenne siihen, mikä ylhäällä on, älköön siihen, mikä on maan päällä. (Kol. 3:2)

Jotta uusi voi tulla esiin, on meidän tehtävä Paavalin kehotuksen mukaisesti ja etsiä sitä, mikä on ylhäällä Taivaassa ja kiinnittää katseemme, mielemme siihen. Meidän tulee kääntää näkökulmamme Jumalan näkökulmaan elämästä ja kaikesta muustakin. Meidän ei tule elää enää niin kuin jumalattomat elävät haureudessa, vihassa, pahoissa sanoissa, juoruissa ja teoissa, vaan elää niistä erossa. Me emme saa valehdella toisillemme emmekä puhua toisista valheita. Paavali antaa meille selkeät ohjeet Kolossalaiskirjeen luvussa kolme siitä, kuinka tulee elää todeksi Kristus-elämää ihmissuhteissamme.

Älkää puhuko valhetta toisistanne, te, jotka olette riisuneet pois vanhan ihmisen tekoinensa ja pukeutuneet uuteen… (Kol. 3:9–10)

Jumala tahtoo meiltä totuutta, vaikka se saisi meidät näyttämään pahalta tai toisi epämukavuutta elämäämme. Samoin emme saa juoruta toinen toisistamme, meidän tulisi välttää sanoja ”oletko kuullut, mitä se tai se teki tai sanoi”. Tällä en tarkoita sitä, etteikö vääryyttä saisi tuoda esille, vaan etten puhuisi kuulopuheita eteenpäin. Jokainen meistä joutuu tekemään tiliä sanoistaan ja teoistaan. Uskovina meillä on se armo, ettemme koe kadotustuomiota, mutta tuomituiksi sanoistamme ja teoistamme me joudumme.

Kolossalaiskirjeen luvussa 3 Paavali siis sanoo, mitä meidän ei tulisi enää tehdä ja sitten hän kertoo, miten meidän olisi hyvä elää.

Pukeutukaa siis te, jotka olette Jumalan valittuja, pyhiä ja rakkaita, sydämelliseen armahtavaisuuteen, ystävällisyyteen, nöyryyteen, lempeyteen ja pitkämielisyyteen. Kärsikää toinen toistanne ja antakaa toisillenne anteeksi, jos jollakulla on moitetta toista vastaan. Niin kuin Herra on antanut teille anteeksi, niin antakaa tekin. Mutta kaiken tämän lisäksi pukeutukaa rakkauteen, joka on täydellisyyden side. Vallitkoon teidän sydämissänne Kristuksen rauha, johon teidät myös on yhdessä ruumiissa kutsuttu, ja olkaa kiitollisia! Runsaasti asukoon teissä Kristuksen sana. (Kol. 3:12–16)

Meidän tulee elää niin kuin tekisimme kaiken Jeesukselle ja antaa Pyhän Hengen ohjata elämää ja tulla esille meidän elämässämme. Ei ole aina helppoa rakastaa edes sitä kaikkein rakkainta ihmistä lähellä, ja kuitenkin meidän tulisi rakastaa eli tehdä hyvää kaikille uskoville seurakunnassamme. Jumala katsoo jokaisen elämää, ja jokainen meistä vastaa itsestään. Et joudu vastuuseen siitä, jos joku toinen ei elä uutta elämää Kristuksessa vaan siitä, elätkö itse sitä.

Kaikki lähtee meidän sydämestämme, enkä tarkoita sydäntä, joka veremme saa virtaamaan, vaan ajatuksiamme ja tunteitamme. Se, mitä mielessäsi pidät eli mitä ajattelet, tulee näkyviin ennemmin tai myöhemmin tekoina ja sanoina. Katsele siis Taivaallisia asioita, ja uusi elämäsi Kristuksessa tulee näkyviin ja Hengen hedelmä kasvaa sinussa. Taivaallisia asioita katsellaan ja ajatellaan erityisesti Raamatun sanan kautta. Lue siis Raamattua, ja uusi sinussa kasvaa ja saa muotoa eli tulee teoissa näkyviin. Voi olla, ettet itse sitä huomaa, mutta ihmiset lähelläsi saavat sen huomata ja kokea. Hengen hedelmä onkin ennen kaikkea toisia ihmisiä varten eikä itseäsi/itseäni varten. Elä todeksi se, mitä nyt ymmärrät Jumalan sanasta. Muuta et voi.

Siunaten
pastori Ensio Manni