Jeesus opettaa itsestään seuraajilleen, että Hänelle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Jeesuksen asema ja voima tuovat mukanaan hänelle kyvyn toimia. Hän haluaa käyttää kykyään tukeakseen meitä joka hetki. Myös, jos joudumme keskelle pimeyttä ja pahuutta.

Jeesuksen tehtävä opettaa ja todistaa Jumalan valtakunnasta päättyi tehtävään sovittaa kaikkien ihmisten synnit.

Jumala päätti toteuttaa syntien sovitustyön erikoisissa olosuhteissa. Ei kukaan ihminen eivätkä edes Jumalan viholliset henkivalloissa ymmärtäneet, mitä oli tapahtumassa (1. Kor. 2:6–10).

…mitä silmä ei ole nähnyt eikä korva kuullut, mikä ei ole ihmisen sydämeen noussut ja minkä Jumala on valmistanut niille, jotka häntä rakastavat.

Jeesus valmistautui tehtäväänsä Getsemanen puutarhassa syvän rukouksen kautta. Tehtävän suoritus vaati Jeesuksen oman kuoleman. Ymmärrämme Jeesuksesta kirjoitettujen neljän evankeliumin perusteella, että syytön mies, Jeesus, murhattiin epäoikeudenmukaisesti. Näin Jumala oli halunnut toteuttaa syntien sovitustyön. Jeesus piti ensin vangita ja tuomita kuolemaan. Jeesus sanoi kiinniottajilleen, että oli alkanut pimeyden valta ja heidän hetkensä (Luuk. 22:53). Kun Jumala sallii pimeyden vallan, tarkoittaa se pahojen ihmisten hallintaa.

Näissä olosuhteissa Jumala kuitenkin rakensi meitä koskevan suurimman voittonsa: syntiemme sovituksen ja mahdollisuuden elää Hänen yhteydessään iankaikkisesti.

Tämä avaa näköalan Jumalan todellisuuteen. Kun tänä päivänä Jumala sallii pimeyden ympäröidä meidät, mitä Hän on tekemässä? Jumala kutsuu meitä astumaan askeleen taaksepäin ja ymmärtämään, että Hänellä on voittonsa jossain.

Muutama viikko sitten virolainen ystäväni Alari vieraili luonani. Hän kertoi, että Neuvostoliiton Afganistanissa käymää sotaa 1979–1989 ei voi verrata käynnissä olevaan järkyttävään sotaan Ukrainassa. Hän on venäjän kielen taitoisena seurannut Ukrainan tilannetta laajasti. Hän soti itse aikoinaan neuvostojoukoissa Afganistanissa. Hän kävi myös siellä sotasairaalassa, jossa haavoittuneet neuvostosotilaat oli pesty, leikattu, sidottu ja hoidettu. Nämä haavoittuneet ja amputoidut huusivat Jumalaa avuksensa. Jotkut huusivat äitejään. Näin oli käynyt karskeille, koville ja ateisteiksi aivopestyille miehille.

Toinen Jeesuksen kanssa ristiinnaulituista nöyrtyi pelastukseen. Matteuksen ja Markuksen evankeliumien mukaan aluksi molemmat Jeesuksen kanssa ristiinnaulitut pilkkasivat Jeesusta. Jotain he olivat Jeesuksesta kuulleet. Mutta toinen heistä kääntyi tuskissaan Jeesuksen puoleen ja nöyrtyi tunnustamaan syntinsä ja pyytämään Jeesusta muistamaan itseään (Luuk. 23:43).

Totisesti minä sanon sinulle: tänä päivänä pitää sinun oleman minun kanssani paratiisissa.

Job joutui aikoinaan pimeyteen. Jobin kirjan opetus avautuu, kun tutustuu sen loppuratkaisuun. Jumala mursi Jobia vaikeuksien kautta. Job oli elänyt lähellä Jumalaa, mutta Jumala halusi Jobin vielä lähemmäksi itseään.

Esterin kirja kertoo, että Israelin pakkosiirtolaisuuden aikana koko Israelin kansa joutui uhatuksi. Vainooja oli valtiomies Haaman, joka suunnitteli koko juutalaisen kansan tuhoamista. Hädässään kansa kääntyi Jumalan puoleen, rukoili ja paastosi. Lopulta Haaman itse joutui kokemaan saman kohtalon, mitä hän yritti saada vilpillisesti toisten osaksi.

Joutuessamme pimeyden keskelle Jeesuksen esimerkki kantaa meitä. Hän pyysi Getsemanessa ennen kohtalokasta vangitsemistaan rukouksessa Isältä Jumalalta, että kärsimysten malja menisi hänen ohitseen. Mutta Isä Jumala ei halunnut sitä. Me pystymme ymmärtämään syyn tähän. Opetuslapset aikanaan eivät voineet käsittää sitä. Jeesus rukoili, että ”tapahtukoon kuitenkin Sinun tahtosi, ei minun”. Myös me saamme pyytää, että pimeyden malja menisi ohitsemme. Jos ei mene, niin hän antaa voimaa ja taidollisuutta kestää.

Eräässä kirjassa kerrotaan Jeesuksen viimeisen vuorokauden tapahtumista roomalaisen maaherran, Pontius Pilatuksen silmin. Pilatuksella oli valta päättää Jeesuksen kohtalosta. Ainut, joka ei pelännyt ja vapissut Pilatuksen edessä, oli Jeesus. Jeesus ymmärsi, mitä oli tapahtumassa. Hän oli saanut Isältä käskyn, että hän antaisi henkensä ja ottaisi sen sitten takaisin. ”Jos rakastamme jotakuta, hän ei voi vahingoittaa meitä. Vaikka löisi meidät sadaksi kappaleeksi (David Wilkerson, risti ja linkkuveitsi)”. Jeesus halusi rakkautensa tähden sovittaa myös Pontius Pilatuksen ja kaikkien muiden murhaajiensa synnit. Hänellä oli tehtävä keskellä pimeyttä.

Joutuessamme pimeyden keskelle Jumala murtaa meitä. Lisäksi meilläkin saattaa olla tehtävä suoritettavanamme.

Vesa Sihvo